RELATIETHERAPIE
Bij relatieproblemen kan extra hulp wonderen doen. Wat houdt relatietherapie precies in? En wanneer ga je best in relatietherapie?
Wat is relatietherapie?
Hoewel je al veel pogingen hebt ondernomen, geraak je er bij relatieproblemen soms niet uit met z’n tweeën. Een buitenstaander die neutraal meekijkt en zonder oordeel mee zoekt naar oplossingen kan dan een grote hulp zijn.
Relatietherapie is een specifieke vorm van therapie die zich bekommert om het aanpakken van structurele- en communicatie problemen en spanningen tussen koppels. Centraal staan de patronen, het gedrag en de emoties van beide partners afzonderlijk en in verhouding met elkaar. Via gesprek onderzoek je wat er fout loopt, wat jullie wens is en hoe jullie de relatieproblemen kunnen oplossen of de relatiebreuk herstellen. Indien nodig kan je onder begeleiding op een respectvolle manier de relatie stopzetten.
Een relatietherapeut ontvangt jullie normaliter als koppel tezamen, maar dit kan afgewisseld worden met individuele sessies.
Wanneer in relatietherapie: relatieproblemen
Je relatie heeft veel invloed op je dagelijks leven. Het aanpakken van relatieproblemen is dan ook belangrijk om je goed in je vel te voelen.
Heel wat relatie- of huwelijksproblemen kunnen een fijne relatie in de weg staan:
-
aanslepende ruzies
-
onenigheid over de opvoeding
-
ongelijke verdeling van de taken
-
wantrouwen, jaloezie
-
bedrog of vreemdgaan
-
onbegrip
-
te kort aan affectie
-
seksuele problemen (verschillend libido, pijn, angst, impotentie…)
-
moeizame communicatie.
Elke persoon en elke relatie is anders, het is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. En dat doe je samen. Ook al lijkt het soms uitzichtloos, even stilstaan bij je relatie, tijd maken voor elkaars behoeften en enkele concrete oefeningen kunnen je relatie verbeteren.
Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, dit verhoogt de druk en kan impliciet je relatie op de proef stellen. Stress op het werk, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt dus niet altijd aan de relatie op zich. Structurele aanpassingen of leren efficiënt te communiceren in tijden van stress kan de relatiestress verlichten.
Hoe werkt relatietherapie?
In een verkennend gesprek met het koppel zal de relatietherapeut vragen naar wat jullie verwachtingen zijn en naar welke problemen jullie willen aanpakken: misschien wil je wel beter leren communiceren of wil je het vertrouwen herstellen?
Samen stellen jullie af waarover de therapie zal gaan.
De uiteindelijke bedoeling is om een veranderingsproces in gang te zetten. Vervolgens zal de therapeut vanuit zijn eigen visie hulp bij je relatie proberen bieden.
Onafhankelijk van de meer specifieke invulling, vertrekt de relatietherapeut wel altijd vanuit een systemische benadering. Een relatie is een systeem, een samenlevingsvorm tussen mensen. Loopt het fout in die samenlevingsvorm, dan is het probleem niet toe te wijzen aan een iemand, al kan een persoonlijk probleem wel het systeem beïnvloeden.
Voor wie?
Elk koppel dat onder begeleiding wil werken aan de relatie komt in aanmerking voor relatietherapie.
Relatietherapie hoeft geenszins een laatste oplossing te zijn; therapie kan op elk moment preventief gegeven worden om te voorkomen dat spanningen uitgroeien tot meer diepgaande problemen of een relatiebreuk. Soms kan relatietherapie ook dienen als een soort tussentijdse evaluatie: waar staan we vandaag, wat zijn onze doelen en hoe kunnen we die bereiken?
Ook na een relatiebreuk kan therapie nuttig zijn. Het objectief is hier niet om de relatie te herstellen, maar om je te begeleiden door die moeilijke periode.
Doel van relatietherapie
Relatietherapie wil jullie inzicht geven in wat jullie van elkaar verwachten en wat jullie belangrijk vinden in een relatie. Een dieper begrip van elkaar kan, in combinatie met een bereidheid om aan jezelf én aan de relatie te werken, een veranderingsproces in gang zetten. Op die manier kunnen jullie je relatie verbeteren of misschien wel een echtscheiding of relatiebreuk vermijden.
Zo kunnen jullie met hernieuwd vertrouwen in elkaar en in jezelf de relatie een nieuw elan geven, en wie weet zelfs een persoonlijke groei doormaken. Natuurlijk is het mogelijk dat jullie besluiten uit elkaar te gaan, maar een goed begrip van wat is fout gelopen kan helpen een vechtscheiding te vermijden.
Relatietest
Relaties kunnen erg verschillen. Toch zijn er bepaalde signalen die erop wijzen dat er misschien wel een en ander fout loopt tussen jullie. Misschien heb je voor jezelf wel al enkele van de onderstaande bemerkingen over je relatie gemaakt?
-
Ik voel me niet begrepen door mijn partner
-
Mijn partner en ik hebben vaak ruzie
-
Mijn partner accepteert me niet voor wie ik ben
-
Ik wil meer quality-time met mijn partner
-
Ik vertrouw mijn partner niet of mijn partner vertrouwt mij niet
-
Ruzies raken vaak niet uitgepraat
-
Ons seksleven zorgt vaak voor spanningen
-
Ik wil meer steun van mijn partner als ik met een probleem zit
-
Dezelfde onderwerpen komen steeds terug in onze conflicten
-
Onze toekomstplannen komen niet overeen
-
Kleine zaken voelen als grote frustraties
-
Als er een conflict is kunnen we er moeilijk over praten
-
De gezamenlijke taken zijn oneerlijk verdeeld
-
Ik wil met meer respect behandeld worden
-
Ik voel me niet (meer) aangetrokken tot mijn partner
-
Ik wil meer plezier maken met mijn partner
-
Ik vind dat ik niet genoeg tijd of vrijheid heb voor mezelf
-
Op heel veel vlakken verschillen we sterk van mening
-
Ik twijfel soms over mijn relatie
-
Ik wil dat we anders omgaan met elkaar, maar het lukt ons niet
Niet alles waar je jezelf in herkent hoeft een probleem te zijn. Ervaar je echter sommige stellingen als een probleem in jullie relatie? Dan is het zinvol om relatietherapie te overwegen.
Met de volgende relatie tips kan je alvast zelf aan de slag.
Relatietips
Er zijn enkele dingen die je zelf kan doen om je relatie naar een hoger niveau te tillen. Hier hebben we er enkele opgelijst.
-
Maak tijd voor elkaar. Geen grootse dingen, wel alledaagse momenten van aandacht en plezier. Doe iets anders dan samen TV kijken.
-
Wees attent. Een briefje, smsje, aanraking of een complimentje maken het verschil! Geef minstens elke dag 1 complimentje of spreek je waardering uit, ook voor de kleine dingen.
-
Wacht niet tot je partner initiatief neemt. Zoek zelf toenadering om iets uit te praten of goed te maken, los van wie gelijk heeft.
-
Heb je iets op je hart? Praat erover. Hoe vroeger je dit aankaart, hoe minder beladen het wordt.
-
Heeft de ander iets op het hart? Laat het hem of haar dan uitspreken en luister aandachtig.
-
Een time-out kan soms nuttig zijn, maar maak later op de dag terug tijd voor elkaar. Het voorbij laten waaien houdt het risico in dat het later heviger terugkomt.
-
Dreig nooit met het beëindigen van de relatie tijdens een ruzie. Zo’n keuzes maak je best alleen wanneer je rustig bent. Zo schaad je geen basisvertrouwen.
-
Vertrouwen (herstellen) begint bij eerlijke en open communicatie.
-
Maak duidelijke afspraken over financiële zaken. Goede afspraken maken goede vrienden.
-
Je mag gerust verschillen in bed, er zijn manieren genoeg om elkaar in de gulden middenweg te vinden.
-
Haal geen oude koeien uit de sloot. Kijk naar wat er nu is.
-
Het gras is niet groener.
-
Iedereen heeft wel zijn kantjes. Herinner je wat je leuk vind aan elkaar en focus je daarop.
Heb je na deze tips nog het gevoel dat je relatie meer nodig heeft, contacteer dan de relatietherapeut voor relatietherapie