top of page
INDIVIDUELE THERAPIE 

 

Hoe verloopt therapie?

Hoe gaat therapie precies in zijn werk en hoe verloopt het therapieproces?

Je bepaalt zelf of je in therapie wil gaan, bij welke therapeut en voor hoe lang. Wanneer je zelf gemotiveerd bent en zelf een therapeut contacteert, is de kans op slagen beduidend groter.
 

In het eerste gesprek, het kennismakingsgesprek, kan je vertellen waar je tegenaan loopt. Samen met de therapeut bekijk je wat je hulpvraag is en hoe jullie dit in de volgende sessies gaan aanpakken.


Tijdens dit kennismakinggesprek kan je ook aftoetsen of het klikt tussen jou en de therapeut. Dit is namelijk van groot belang om de therapie te doen slagen. Voelt het niet goed, zoek dan gerust een andere therapeut.

In de daarop volgende sessies ga je in het therapeutisch proces. Met ondersteuning van de therapeut kan je inzichten verwerven, je bewustzijn verhogen, emoties verwerken, expressie geven aan wat je voelt, jezelf ontdekken en nieuwe vaardigheden inoefenen.


Na enkele sessies kan je evalueren hoe het loopt en of het goed voelt voor je om er mee verder te gaan.

Wat doet een therapeut?


De therapeut kan luisterend, ondersteunend, sturend, stimulerend, adviserend of analyserend zijn. Maar elke goede therapeut is steeds begaan met jouw welzijn.

Wat de therapeut beoogt is verandering op lange termijn. Naast het aanpakken van de situatie en het luisteren naar jouw beleving, zoekt de therapeut naar patronen en dieperliggende oorzaken.

Cognitieve gedragstherapie brengt verandering in het denken of in je gedrag, waardoor ook het effect verandert. Door anders te denken verandert ook je reactie en je beleving. Door samen met de gedragstherapeut te analyseren en objectief te kijken naar je denkpatronen, krijg je een zicht op wat constructief en rationeel is of wat welke denkpatronen eerder irrationeel en destructief zijn.

 

Bij welke klachten ga je in therapie?

Je hoeft geen zware psychische problemen te hebben om naar een therapeut te stappen. Therapie bied hulp bij vele (grote en kleine) emotionele, psychische of fysieke klachten.

Elke hulpvraag is anders. Enkele veel voorkomende klachten die behandeld worden zijn o.a. burn-out therapiedepressie therapietherapie bij stresstraumaverwerkingtherapie bij relatieproblementherapie bij angsttherapie bij onzekerheid of faalangst therapietherapie bij verdriet, ea.

bottom of page